Prevedi

четвртак, 04. март 2010.

SREMUŠ


SREMUŠ(Allium ursinum)

Sremuš je pre svega poznat pod nazivom sremuš,sremuša, medveđi luk, divlji luk i jedan je od prvih vesnika proleća.
Sjajni zeleni listovi kopljastog oblika, nalik na listove đurđevka rastu uz duguljaste lukovice obavijene belom providnom ljuskom.
Glatka svetlozelena stabljika sa okruglom belom cvasti dugačkajedo 40cm.
Sremuš raste na vlažnim livadama,bogatim humusom,zatim na senovitim vlažnim plodnim ravnicama,ispod žbunova u listopadnim i planinskim šumama.
Njegov prirodni miris belog luka oseti se pre nego što se biljka vidi. Zato ga zovu i divlji luk.
Vrlo je sličan đurđevku ipak ga nije teško prepoznati  baš zbog jakog mirisa. Sremuš se pojavljuje krajem aprila ili početkom maja.
 Već u rano proleće su mnoge šume pokrivene zelenim lišćem sremuša, oni iz zemlje izrastaju već u aprilu i maju a ponekad i ranije.Sremuš ima veliku lekovitu moć a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, reva i krv pa je otud i jedno od narodnih imena "medveđi luk",sremuš ima bitne osobine belog luka samo je mnogo lekovitiji. Vrlo je važan za pročišćavanje creva u proleće i kod nekih hroničnih oboljenja kože. Pošto sušenjem gubi svojstva za prolećnu kuru potrebno je koristiti ga u svežem stanju.
Sitno iseckan dodaje se na hleb namazan maslacem ili slično, može se dodati kao začin čorbama supama i drugim jelima. Listovi sremuša mogu se spremati kao spanać ili kao zelena salata.Pošto je u većim količinama prilično ljut možete ga pomešati sa listovima koprive. Mlade listove treba brati u proleće dok biljka ne procveta a lukovice u kasno leto i jesen.
Lukovica sremuša može da se koristi isto kao i beli luk. Osobe sa osetljivim želudcem mogu da koriste sremuš tako što ga preliju mlekom i ostave nekoliko sati da odstoji a potom dobijenu tečnost piju gutljaj po gutljaj.
Sremuš možete imati tokom cele godine ako ga pripremite u obliku alkoholne esencije(vidite način pripremanja) U malo vode stavite 10-12 kapi esencije sremuša i ovu tečnost pijte svakog dana ona izuzetno utiče na pamćenje,sprečava nstanak arteroskleroze i otklanja mnoge druge tegobe.Sremuš veoma povoljno deluje na želudac i creva  dobar je kod akutnog i hroničnog proliva, čak kada ga prate i stvaranje gasova i kolike čak i kod crevnog zatvora  do kojeg dolazi bilo zbog grčeva,bilo zbog njihove lenjosti.
Posle upotrebe sremuša brzo nestaju gliste čak i one dečje.S poboljšenjem rada creva nestaju i tegobe koje se često javljaju kod starijih ljudi, ili kod onih koji jedu preko mere, a posledica su lenjih ili prepunjenih creva.Takođe nastaju i nesanice i srčane smetnje koje su posledica lošeg varenja i zakrečenja arterija.Vino od sremuša je čudesan lek za starije ljude kojima su pluća stalno puna sluzi i zbog toga imaju tegobe priliko disanja.
Ovaj lek se preporučuje i kod tuberkuloze pluća i vodene bolesti(edema).Sveže ubrani listovi čiste bubrege i bešiku te podstiču izbacivane mokraće.Rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu  svežim sokom od sremuša, dolazi do poboljšanja čak i kod oboljenja krvnih sudova srca.Sremuš se još nedovoljno ceni kao sredstvo za pročišćavanje krvi koje je pre svega delotvorno kod hronično nečiste kože.Nijedna biljka na svetu nije delotvorna kao za čišćenje creva, želuca i krvi kao sremuš.
NAČIN UPOTREBE SREMUŠA
Kao začin: sveži lisotivi sremuša se iseckaju kao što se to šini sa peršunovim lišćem pa se ovaj začin stavlja u čorbe ili supe ili se njime pospe hleb.
Esencija od sremuša: sitno iseckanim listovima ili lukovicama rastresito se napuni boca do grlića i potom se prelije rakijom jačine do 40% .Boca se do 14 dana drži na suncu ili na toplom.Dnevno popiti 14-15 kapi sa malo vode.
Vino od sremuša:puna šaka sitno iseckanih listova se prokuva  u četvrt litre belog vina,po ukusu zasladi medom ili nekim sirupom i tokom dana pije, gutljaj po gutljaj.

26 коментара:

  1. Sremuš ili medveđi luk ili divlji luk jeste jedna super lekovita divlja biljka. Mnogi su neuspešno pokušavali da je kultivišu, ali to nikada nije bilo kao ono što se može ubrati u prirodi. Sremuš ima sva svojstva kao i beli luk, samo u većim količinama i, što je mnogima važno, ne ostavlja karakteristični belolučni zadah.
    Sad je najmlađi i najlepši, a raste do kraja maja. Ako vas mrzi da idete u obližnje šume u berbu, vi kupite od baka na pijacama. Listovi liče na listove đurđevka, a ako sami berete, obavezno ih pomirišite i nećete pogrešiti.
    Sremuš se može pripremati kao salata, u varivima sa zeljem dodat pred kraj, pržiti s jajima, u namazima, mogućnosti su ogromne.
    Poznata po obožavanju ukusa belog luka u svom najčistijem obliku, spremila sam ga tako što sam mladi kravlji sir pobiberila i urolala u listove, a onda mezila s vrućim domaćim hlebom i gotovo.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман26. март 2011. 11.14

    Da li sremuš sme da se koristi kao sok i u kojoj razmeri mora da se razblaži da bi se tako pio?

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман31. март 2012. 09.09

    sremos je najbolji lek za dijabetes

    ОдговориИзбриши
  4. interesuje me da li je neko pravio sremus sa alkoholom, procitala sam na par foruma da se drzi na suncu 20 dana, u mracnom 30 dana, zanima me gdje ste drzali i koliko

    ОдговориИзбриши
  5. možeš iskoristiti isti recept koji je naveden u gornjem postu, priprema sa rakijom.

    ОдговориИзбриши
  6. Obzirom da se svež sremuš može naći u prirodi svega tridesetak dana u godini i da se sušenjem gube njegova lekovita svojstva, jedini način da se ima tokom cele godine je TINKTURA SREMUŠA. U njoj su koncetrovane i sadržane sve aktivne supstance i lekovita svojstva same biljke.
    Moja porodica se potrudila da zajednički napravimo određenu količinu Tinkture Sremuša vrhunskog kvaliteta. Brali smo ga na planini, u ekološkom području, isključivo ručno, birajući svaki list pojedinačno. U roku od samo nekoliko sati, svež sremuš već je bio u 70% rastvoru etanola, ostavljen da odleži u prohromskom buretu i nekoliko staklenih balona. Nakon svakodnevnog mešanja, kontrolisanja temperature i povremenog izlaganja suncu, gotova tinktura je proceđena (isceđena ručnim presama u potpunosti). Više informacija imate na sajtu http://sremus.wordpress.com

    ОдговориИзбриши
  7. Lekovita tinktura sremuša:
    http://sremus.wordpress.com

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман26. мај 2012. 13.08

    Pazi te da ne uberete mrazovca umesto sremuša

    ОдговориИзбриши
  9. Prezentacija lekovitosti sremuša: http://www.internet-biznis.com/sremus_prezentacija.pdf

    ОдговориИзбриши
  10. kako se upotrebljava osuseni medvedji luk

    ОдговориИзбриши
  11. kako se koristi suvi medvedji luk (sremus)

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман06. март 2013. 03.49

    Sremuš je divlja, jestiva biljka koja neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin glavni sastojak. Raste u listopadnim, četinarskim i mešovitim šumama na 1.600 m nadmorske visine, na vlažnom tlu. Pojavljuje se posle snega i ima ga do juna. Nadzemni deo se skuplja u proleće, listovi do cvetanja. Sveža lukovica se skuplja u avgustu sve dok biljka ne donese seme.
    Ako protrljate bilo koji deo biljka među prstima, možete da osetite karakterističan miris belog luka.

    Listovi se mogu upotrebiti kao dodatak salatama i varivima jer mirisom i ukusom podsećaju na beli luk. Lukovice su beličaste od dva do pet centimetara dugačke i veoma su pikantan začin. U proleće ovaj luk čisti krv, želudac i jetru. Terapeutsko dejstvo je slično belom luku, a za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor-alicin. Smatra se da povoljno deluje u lečenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska, za želudačne i crevne tegobe i odličan je čistač jetre. Uspešno se primenjuje kod zarastanja otvorenih rana i hematoma, pomaže za bolje izlučivanja sluzi iz pluća, olakšava iskašljavanje i olakšava disanje. Ima i antibakterijsko dejstvo.

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман07. март 2013. 12.43

    Uzgaja li se sremus u plasteniku? Na proleće imam problem na pijaci. Jedni tvrde da je iz plastenika,a drugi da može da raste samo u šumi. Ja želim da kupim divlji!

    ОдговориИзбриши
  14. Koristite samo sremuš iz prirode, što divljije (dalje od puteva, fabrika, područja gde je bilo bombardovanje9 to bolje. Saznajte sve o Biljnim kapima sremuša na www.sremus.com

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман27. март 2013. 08.57

    Ja bi ga rado ostavljala kao zimnicu ali neznam kako. ako je ko probao neka podeli iskustvo ili recept sa nama.

    ОдговориИзбриши
  16. Pozdrav! Kako razlikovati sremus od nejestivog parnjaka, tzv. mrazovca i da li postoji jos neka biljka sa kojom se moze zameniti? Jos jedno pitanjce, da li trudnice seju da ga jedu? Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
  17. Sremus ne moze nikako da se sprema kao zimnica,ne postoji ni recept za tako nesto,ne moze se uzgajati ni u plastenicima,raste iskljucivo u sumi i kao takav je najzdraviji.Raste i u sumama Deli Jovana gde ga ima neverovatno mnogo a daleko je od puteva i bilo kakvog zagadjivaca

    ОдговориИзбриши
  18. Sremuš ne treba sušiti, termički obrađivati, zamrzavati i seckati, jer brzo gubi lekovita svojstva (Alin). Najbolje ga je jesti u prirodi, odmah 10-15 listova i činiti to dok ne procveta. Ko nije u mogućnosti da tako koristi svež sremuš, može upotrebljavati Biljne kapi sremuš (www.sremus.rs) rađene posebnim postpkom koji počinje još na planini i koji čuva lekovita svojstva sremuša.

    ОдговориИзбриши
  19. Nije tacno da sremus traje 30 dana.On se moze brati 3 mjeseca,a posto je gosp Draganu Ljubisvljevicu sremus biznis,naravno da ne zeli biti korektan
    u svom komentaru.

    ОдговориИзбриши
  20. KO GA ZANIMA DIVLJI SREMUS IZ PRIRODE MOZE GA KUPITI OD 10 APRILA NA PIJACI GINTAS U PODGORICI...

    ОдговориИзбриши
  21. moze se brati dva mjesece ali poceti na nizim nadmorskim visinama ka visim

    ОдговориИзбриши
  22. da li sme da koristi dete dijabeticar i kojim kolicinama

    ОдговориИзбриши
  23. da li dete dijabeticar sme da koristi sremus i kojim kolicinama

    ОдговориИзбриши
  24. Ko zeli da naruci preparate od sremusa moze pozvati na tel: 061/137 78 16
    Gornji Milanovac

    ОдговориИзбриши

PRETRAŽI

Учитавање...

Posete

Читаоци

OGLAŠAVANJE

Obaveštavamo sve zainteresovane distributere i prodavce zdravog bilja da se mogu oglašavati na našem blogu putem: banera, tekstualnog fajla, i ostalih vidova oglašavanja.

+38162432574,

E-mail