Омогућава Blogger.

Popularni postovi

април 27, 2010

NEVEN

Neven(Calendula Officinalis)Među domaćim lekovitim biljem  neven je jedna od važnijih lekovitih biljki. u narodu je još poznat kao: ognjanac, žutorod, prstenčac  i sl.Spada među lekovitim biljkama koja leče kancerogena oboljenja, raste po baštama ali se može naći i u gomili šuta gde raste na divlje.Raste do 60cm sa cvetovima žute do narandžastožute boje.Neven postoji u više vrsta svaka odnjih je podjednako lekovita. U narodnoj medicini se skuplja i koristi list,stabljika i cvet, treba ga brati u toku dana dok sija sunce jer tad je lekovitost nevena najveća.Kao biljka koja pročišćava krv najbolje pomaže kod zarazne žutice, neven pročišćava krv, podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana. Mast od nevena pomaže kod proširenih vena, kod promrzlina i opekotina kod gljivičastih oboljenja stopala. Tinktura nevena  pogodna je za obloge kod rana, nagnječenja, krvnih podliva, kancerogenih rana, dekubitisa, oteklina i čvorova. Unutrašnja upotreba čaja od nevena delotvorna je kod oboljenja želudačnog i crevnog sistema, kod grčeva i čira u želucu kao i kod upale debelog creva, kod vodene bolesti i mokrenja krvi.Lekoviti čaj od nevena izvanredno pomaže kod virusnih i bakterijskih oboljenja. Pošto se čaj od nevena pokazao kao izuzetno efikasnim kod oboljenja od zarazne žutice dobar je i kod i kod oboljenja jetre. Cvet list i stabljika se popare i dobijeni čaj se pije nezaslađen. Sokom od svežih stabljika nevena mogu se ukloniti bradavice i šuga, a čaj upotrebljen za ispirnje oslobađa  od lišaja. Kod kancerogenih tumora i rana, kod otvorenih rana na nogama pomaže ispiranje čajem od nevena. Od dve ravne kašike cvetova  nevena  dobija se čaj koji blago čisti creva. Mašću od nevena lako se  leče kraste u nosu.
NAČIN PRIPREMANJA NEVENA
Čaj: jednu malu kašiku staviti u četvrt litra vrele vode
Ispiranje:na pola litra viode ide puna kašika nevena
Tinktura: u litru domaće rakije staviti jednu punu šaku cvetova nevena i ostaviti na suncu dve nedelje i toploti oko dvadesetak stepeni.
Mast od nevena: sitno iseckati neven i to stabljiku ,list i cvet zagrejati svinjsku mast oko 500gr kao da će te u njoj peći meso u vrelu mast uvaciti isitnjen neven i sačekati da baci ključ, promešati i skloniti sa grejnog tela, sud poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana ugrejati ponovo i procediti kroz čistu krpu.

6 коментара:

 1. Анониман01. мај 2011. 23:20

  Администратор блога је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман20. март 2013. 01:01

  koju kolicinu nevena je potrebno staviti za recept mast od nevena na kolicinu 500 g. masti

  ОдговориИзбриши
 3. za tinkturu idu suvi ili svezi cvetovi nevena? Hvala. Aleksandar

  ОдговориИзбриши
 4. hocemo li saznati koju kolicinu nevena treba staviti na 500 grama masti

  ОдговориИзбриши
 5. mislim da ide 40 cveta nevena

  ОдговориИзбриши