петак, 07. мај 2010.

JAČANJE IMUNITETA

POJAČAJ IMUNITET ORGANIZMA
Svaka promena u ishrani sa sobom nosi i pad imuniteta. Organizmu treba vremena da se privikne na novi način rada organa za varenje ali i na raspoređivanje hranjivih materija koje unosimo u sebe. Tako da ako planirate da menjate uskoro svoj jelovnik, pročitajte koje to namirnice treba da imate u vašem frizideru i policama za hranu, ali i namirnice koje Vašem imunom sistemu nikako ne trebaju. 

Na prvom mestu je uvek vitamin C. Jedna čaša sveže ceđenog soka od naranđe je najbolji način da unesete dovoljnu količinu vitamina C koje su Vam potrebne u toku dana (75mg za šene, 90mg za muškarce). Ovo je mnogo efikasniji način unošenja vitamina C u odnosu na suplimente, tablete i praškove koji sadrže ovaj vitamin, pošto je poznato da upotreba suplimenata može pomoći stvaranju kamena u bubregu, poremećaj rada creva, i čak dovesti do unutrašnjeg krvarenja kod dece i osoba sa oboljenjima creva. Istraživanja su čak ukazala na to da unošenje vitamina C u obliku tableta nije prevencija od prehlada i oboljenja.


Zob i ječam su dve žitarice koje u sebi sadrže antioksidanse i supstance koje deluju protiv mikroba, čak mnogo efikasnije od ehinacee. Istraživanje u Norveškoj je pokazalo da su životinje koje su konzumirale ove žitarice ređe bile bolesne, a ljudi imali jači imunitet, brže zarastanje rana i ožiljaka, poboljšavale su čak i dejstvo nekih antibiotika i dovodile do bržeg ozdravljenja. 

Zatim, mleko i riba su namirnice koje su izvor vitamina D, jako moćnog vitamina koji jača imunitet i prevenira prehlade. Istraživanja pokazuju da osobe sa niskim nivoom vitamina D češće oboljevaju od infekcija gornjih respiratornih organa. Umerena doza ovog vitamina utiče i na produkciju katelicidina, proteina koji uništava viruse u organizmu. Ipak ako ne uzmete dovoljnu količinu vitamina D kroz hranu i sunčanjem, onda se prepodučuje uzimanje suplimenata (najmanje 1000 internacionalnih jedinica vitamina dnevno).
Sledeci na spisku korisnih namirnica je jogurt. Nutricionisti kao najbolju formulu za održavanje zdrave crevne flore i poboljšanje imuniteta predlažu kombinaciju jogurta koji sadrži Lactobacillus reuteri i Bifidus Essensis. Takva upotreba jogurta u ishrani će stimulisati leukocite u borbi protiv infekcija. 

Riba, školjke, losos, haringa, šaran, som i druge takozvane masne ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama koje povećavaju aktivnost fagocita, ćelija bele loze krvnih zrnaca koje imaju ulogu da uništavaju bakterije. Ove namirnice, posebno jastog, krabe, ostrige i druge školjke, sadrže selen koji pomaže belim krvnim zrncima da proizvedu proteine koji čiste organizam od virusa. Istraživanja dokazuju da omega 3 masne kiseline poboljšavaju protok vazduha kroz disajne puteve i smanjuju procenat oboljenja respiratornih organa.


Pileća supa, da, jednostavna supa napravljena od piletine već vekovima se koristi kao vid leka tokom perioda prehlade, a objašnjenje je naučno potkovano. Cistein je protein koji se oslobađa iz pilećeg mesa tokom kuvanja i pretvara se u acetilcistein, lek za bronhitise. Supa, isto tako, razredjuje sluzave naslage u respiratornim organima, zagreva grlo i oslobađa od osecaja pritiska i bola u grlu i nosu koji je neminovan tokom prehlade. Čak i komercijalni proivodi u supermarketima, sa dodatkom začina, belog ili crnog luka pomažu ovim simptomima prehlade.

Namirnica za koju svi znamo da je uvek na strani imunog sistema je svakako beli luk. Sadrzi alicin, protein koji je zapravo najefikasniji kada se unese u organizam kroz hranu, a ima najviše uticaja na aktiviranje ćelija na borbu protiv bakterija.
Pšenične klice su namirnica koju jako malo ljudi u našoj zemlji koristi u svakodnevnoj ishrani. Pogrešno nazalost. Ove klice su bogate cinkom, mineralima koji jačaju imuni sistem, a dovoljno je da u toku dana pojedete dve supene kašike ovih klica, najukusnije su sa jogurtom, mlekom, mada možete ih stavljati i u prilog tokom ručka.

Bundeva i krompir su fantastičan duo. Obe namirnice su bogate vitaminom A koji isto tako učestvuje u borbi protiv infekcija organizma. Magija se dešava posebno kada se vitamin A uzima sa namirnicama koje sadrže cink, pošto vitamin A da bi se transportovao putem krvi mora biti vezan za protein, a to čini cink, stvara retinol vezujući protein, tako da ako u dovoljnoj količini u organizmu nemamo cinka ni vitamin A se neće transportovati od jetre do drugih tkiva. 

Crni čaj, ako ga konzumirate 3 puta dnevno u periodu od 2 nedelje učiniće da se vaše T celije imunog sistema pretvore u super celije koje ce proizvoditi 10 puta više interferona, proteina koji uništava viruse. Ako niste ljubitelj crnog čaja i zeleni čaj ce do određene mere učiniti isto. Ako pak Vač stomak ne podnosi ovoliku količinu napitka, delimičan efekat će imati i manje količine crnog čaja u toku dana. 

Pečurke sadrže preko 30o jedinjenja koja na Vač imuni system deluju kao injekcija energije. Šitake, maitake i reiši pečurke sadrze najefikasnije materije ali ce šampinjoni, vrganji i druge, nama dostupne, pečurke učiniti sasvim dovoljno za nas ako ih uključimo u ishranu. 

Što se tiče namirnica koje bi bilo najbolje da izbegavate kako bi pomogli svom imunom sistemu to su:

Gazirana pića, tri konzerve bilo kog gaziranog pića sadrži oko 100 gr šećera čto je dovoljno da uspori bela krvna zrnca i umanji njihovu funkciju i do pet sati posle konzumiranja šećera. 


Alkohol, ali u neumerenim količinama. Posle noci pijančenja organizmu treba 24h da se u potpunosti vrati, takoreći, u normalu, a za svo to vreme smo podložniji infekcjama i prehladama, pošto alkohol blokira naše leukocite da rade kako treba sve dok se alkohol ne eliminiše iz organizma. 


Kalorijske bombe u vidu hrane će neminovno dovesti do povećanja telesne mase pa sa tim povećati rizik od kardiovaskulaarnih oboljenja, infekcija, oboljenja koštano-zglobnog sistema, disbalansa hormona, a sve ce rezultovati smanjenjem funkcija imunog sistema. 


Voda iz bunara je obično sinonim za zdravu i korisnu vodu, ali nije uvek tako. Vode koje kumuliraju u bunarima znaju biti pune arsena koji se u skorije vreme povezan sa raznim oboljenjima, čak i malignitetima, tako da ako pijete vodu iz bunara, potrudite se da je redovno testirate, kako bi ako analize pokazu povišenu količinu arsena, prešli na flaširanu vodu i znatno pomogli svom imunom sistemu.

BUKOVAČA
Bukovača - Pleurotus ostrea je ukusna jestiva gljiva i odlično pomoćno lekovito sredstvo. Kao gljivu koja jača imunitet vekovima su je koristili Kinezi, a krajem prošlog veka počeli su da je koriste i u Evropi. U prirodi bukovača raste u buketima ili grupama, po hladnom vremenu, na mrtvom drvetu, najčešće listopadnih vrsta. Radi se o gljivi asimetričnog oblika, glatkog šešira sa ekscentrično ili lateralno postavljeno drškom, koja ima svoje obožavaoce spremne da savladaju razne prepreke kako bi došli do ukusnog zalogaja. Gajene vrste su svakako najpopularnije i po zastupljenosti na tržištu su odmah iza šampinjona.





0 коментара:

Постави коментар

PRETRAŽI

Учитава се...

Posete

Читаоци

OGLAŠAVANJE

Obaveštavamo sve zainteresovane distributere i prodavce zdravog bilja da se mogu oglašavati na našem blogu putem: banera, tekstualnog fajla, i ostalih vidova oglašavanja.

+38162432574,

E-mail