Омогућава Blogger.

Popularni postovi

мај 07, 2010

MASLAČAK

Maslačak(Taraxacum officinale) u narodu se još zove: vetrokaz, mlečac, mislovka, popino guvno i slično.Maslačak se smatra dosadnim korovom po livadama ali za bolesne on je dragoceni lek.Cveta od aprila do maja na svim travnatim livadama i padinamam, maslačak ne raste samo na izrazito vlažnim mestima. Maslačak je lekovito bilje koje pomaže izrazito kod oboljenja žuči i jetre. Listovi maslačka se skupljajau pre nego što procveta, koren u proleće ili jesen, a stabljka u vreme cvetanja biljke.Možemo slobodno da kažemo da su svi delovi maslačka lekoviti.Maslačak u proleće može da se koristi kao salata sa raznim jelima naprimer krompirom.Sveža stabljika maslačka ako se uzima više puta dnevno pomaže kod oboljenja jetre. Dijabetičari bi trebalo da pojedu barem pet do šest stabljika maslačka.Stabljike maslačka  se peru  zajedno sa cvetovima, a potom se cvetovi odvoje i potom stabljika žvaće.U početku malo gorkog ukusa, hrskava i sočna jede se kao salata. Bolešljivi ljudi, koji su stalno potišteni i umorni trebali bi da sprovedu dvonedeljnu kuru sa svežim listovima maslačka.Biće iznenađeni izvanrednim dejstvom lekovitosti maslačka, stabljika maslačka pomaže i kod drugih tegoba,svrab kože, lišajevi i osipi, popravljaju sastav želudačnog soka a želudac čiste od raznih štetnih materija.Sveže stabljike maslačka mogu bezbolno da rastvore kamen u žuči, te da podstiču rad oba organa.Sem mineralnih materija u maslačku se nalaze važne lekovite i gradivne materije koje podstiču poremećaj metabolizma.  Koren maslačka  ako se svež ili osušen konzumira u vidu čaja , podstiče varenje, izaziva znojenje i deluje diuretički i osvežavajuće. Pošto od korena maslačka krv postaje tečnija smatra se odličnim sredstvom protiv guste krvi.Maslačak spada u lekovito bilje koje ne miruje ni u zimskim mesecima već tera izdanke i u hladnim godišnjim dobima. Žene čaj od maslačka mogu da koriste za negu tena i lica. Maslačak zbog svog dejstva pročišćavanja krvi uspešan je i kod lečenja gihta i reume, žutice i oboljenja slezine. Otok žlezda se povlači ako se sprovede kura sa svežim stabljilama maslačka. Svakog proleća možete napraviti sirup od listova maslačka koji je izuzetno prijatnog ukusa. Iz svega gore navedenog možemo zaključiti da je maslačak izuzetno lekovita biljka koja se nažalost u našim kreajevima smatra za beznačajnim korovom a kao što vidimo mnoga su lekovita svojstva maslačka.
Napomena: laboratorijska istraživanja pokazuju da u julu-avgustu, koren ove biljke sadrži povećanu količinu gorke materije (taraksacin),koja dostiže maksimum u novembru. U avgustu koren sadržioko 40% inulina, drugog osnovnog aktivnog sastojka. U prolećese ova supstanca može naći u količini od 1-2%, dok koren uistom periodu sadrži više holina i mlečnog soka. Sakupljenokorenje se ostavi 2-3 dana na suncu radi sušenja i sanacije oštećenihdelova prouzrokovanih sečenjem lukovice i tankog korenja.Pri vađenju iz zemlje, treba posebno voditi računa da koren ostane ceo (ne skraćivati niti kidati žilice), jer u protivnom mlečni sok iscuri, što smanjuje terapijsku vrednost biljke.
NAČIN UPOTREBE MASLAČKA

Pripremanje čaja: jedna puna mala kašika korena maslačka stavi se u četvrt litra hladne vode, a sledećeg dana se greje do ključanja i potom procedi. Ovu količinu čaja treba piti pola sata pre i pola sata posle doručka gutljaj po gutljaj.
Salata: priprema se od svežih listova i svežih korenova
Stabljika: dobro oprati i sažvakati  pet do deset komada na dan.
Maslačkov sirup: ( med )Tri –cetiri pune šake cvetnih glavica maslacka (sveže) preliti sa 2 litre kipuce vode, i prokuvati. Procediti – da se iz cvetova iskoristi sav lekoviti sok i u još toplo dodati 1,5 kg šecera ili odgovarajucega zasladjivaca, te sok od dva limuna. Ukuvavati na laganoj vatri stalno mešajuci do gustoce sirupa.Dobijeni sirup se puni u ciste staklenke u kojima se obicno i konzervira voce. Dobijeni sirup jedva se po ukusu razlikuje od meda.Ovaj sirup jaca i procišcuje organizam, regulise varenje, jaca apetit.Uzima se po jedna kasika pre svakog obroka. Nakon svake upotrebe, staklenku dobro zatvoriti.

5 коментара:

 1. Lep post! Ja inače obožavam prolećnu salatu od maslačka, probajte nećete se pokajati.

  ОдговориИзбриши
 2. Maslacak treba upotrebljavati sto vise u ishrani,ukoliko imate dijabetes moj savet je da koristite caj od korena maslacka svakog dana,takodje kapi od maslacka ,koje se kod nas malo koriste ali moje dugogodisnje fitoterapeutsko iskustvo je pokazalo da su izuzetne za snizenje secera u krvi .
  Uz biljnu mesavinu za dijabetes postizu se jako dobri rezultati .
  Kontaktirajte nas www.valerijanab@gmail.com

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман29. март 2014. 06:53

  jaimam kamn u zuci i nikad nisam probao maslacak u zivotu a imam ga cak i u dvoristu danas pocinjem i javicu vam rezultate pozzz

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман30. мај 2014. 02:41

  molim Anoniman da nam pise dali se oslobodio od kamena u zuci :) ???

  ОдговориИзбриши