Омогућава Blogger.

Popularni postovi

март 07, 2010

KOPRIVA- BELA KOPRIVA SVOJSTVA

KOPRIVA(Urtica dioica) Kopriva je jena od najboljih lekovitih biljaka te da kad bi znali  sva njena lekovita svojstva ne bi gajili ništa drugo sem koprive.Kopriva je, počev od  korena preko stabljike i listova sve do cveta ,dakle u celosti,lekovita.Mnogi poznati ističu da bi kopriva odavnobila istrebljena da na poseduje osobinu žarenja prilikom dodira sa našim telom.Čaj od koprive se pokazao kao delotvoran protiv raznih vrsta ekcema,stvaranje peska u bubrezima i bešici.Sa bubrežnim oboljenjima često ide i glavobolja.Ekcemi su posledica nekog unutrašnjeg poremećaja u organizmu,njihovo lečenje mora da počne iznutra,i to lekovitim biljkama koje prečišćuju krv.Kopriva je naša najbolja biljka za prečišćavanje krvi od koje istovremeno raste i broj crvenih krvnih zrnaca.Pošto ona povoljno utiče i na gušteraču,čajem ode koprive se skida i nivo šećera u krvi.Njome možemo lečiti i oboljenje mokraćnih puteva,kao i patološki zastoj mokraće.Posebno se preporučuje za prolećnu kuru čišćenja organizma od toksičnih materija.Sad kad nam je poznato lekovito svojstvo ove biljke potrebno je u proleću dok je još mlada biljka spremiti čaj i sprovesti prolećnu kuru,ujutru možete uzeti jednu šolju natašte pola sata pre doručka i u toku dana dve do tri šolje.Ukus ovog čaja nije tako loš trebamo ga piti bbez šećera.U narodu se višenedeljna kura čajem od koprive preporučuje protiv oboljenja jetre,žuči i slezine,pa čak u slučaju tumora ovih organa,kod katara želuca,oboljenja disajnih organa,želudačnih grčeva i čireva,čira na dvanaestopalačnom crevu,i kod plućnih oboljenja.Da bi aktivne materije ostale sačuvane koprivu nemojte nikad kuvati samo je poparite.Počev od izvesnih godina u organizmu se količina gvožđa smanjuje,što izaziva iscrpljenost i zamor,čovek se oseća starim i manje važnim.U ovom slučaju se preporučuje sveža kopriva ona sadrži puno gvožđa i zato se upotrebljava sa uspehom.Kod vodene bolesti  (edema)kopriva pomaže izvlačenjem velike količine vode iz organizma.Posredstvom aktivnih materija koje jačaju krv pomaže kod bledila,malokrvnosti i kod teških bolesti krvi.U kombinaciji sa drugim biljkama kopriva se koristi i kod oboljenje od leukemije.Kopriva smanjuje sklonost ka prehladi i pomaže kod gihta i reumatskih oboljenja.Čajem od sveže koprive možemo prati i kosu koja postaje sjajna i gušća. I kod suženja krvnih sudova kopriva izuzetno pomaže.Svaki grč u nozi bez obzira na poreklo ukazuje na poremećaj cirkulacije krvi,u ovism slučajevima se preporučuju kupke od korena koprive.Kod išijasa,krstobolje sa probadanjem i kod upale živaca ruku i nogu svežu koprivu treba sasvim lako utrljati u bolno mesto.Kod išijasa trljanje svežom koprivom treba da krene od gležnja(članka)spoljnom staranicom sve do kuka,a odatle unutrašnjom stranom noge sve do pete.Slično postupite i kod ostalih oboljenja.

Lekovito delovanje: caj od cele biljke odvaja sluz iz pluca, cisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lecenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokracom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leci cireve na želucu i crevima, cisti krv, pospešuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.
Čaj za želudac i jetru: Ovaj caj priprema se od citave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kasike usitnjene
biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata.
Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu solju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i zeludac.
 
Čaj za čir u želudcu i crevima:
Napravi se mesavina od 10 supenih kasika lisca i korena koprive, jedne kasike pelina, dve kasike bokvice i jedne kasike tucanih smrekovih boba. Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati, posle cega se, uz dodatak 3-4 kasike domaceg meda, kuva oko pola sata.
Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kasike pre jela. Pored cira u zelucu i crevima ovo vino pomaze i kod gihta, bubreznih oboljenja i neuroza.

Za prskanje voca:
Koprivom se mogu suzbijati i lisne vaši – rastvor može svako sam da napravi. U posudu od 10 litara napuni se sveže ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kada dozre i pojavi se seme. Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm, a kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji jedan dan i noc. Tecnost se proocedi i njome nekoliko puta poprska napadnuto voce i povrce. Koristi se kod manjih napada vaši. Vaši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u sveže pripremljenom rastvoru.

MRTVA BELA KOPRIVA (Lamium album) Fam. Lamiaceae Popularni nazivi: mrtva bela kopriva, medić Opis: Listovi imaju dršku srcasto-ovalnog oblika, zašiljeni su na vrhu, nejednako stranično nazubljeni, rastu u paru na stablu (jedan naspram drugog). Cvetovi su beli, ili belo-žućkasti i rastu iz unutrašnjeg bazalnog dela lista. Biljka cveta u periodu apriljun. Raste na vlažnim mestima, pored ograda, u jarku, u brdskim planinskim predelima. To je zeljasta, živopisna biljka sa četvoro-režnjastom stabljikom, visokom 20-40 cm, više ili manje vlaknastom. Sakuplja se cela biljka ili samo cvetovi bez čašice u vreme cvetanja. Sakupljanje se obavlja po suvom vremenu, jer u protivnom cvetovi potamne (u periodu april-avgust). Sušenje sakupljenih
delova treba da je u senci, u dobro provetrenim prostorijama ili na otvorenom, na specijalnim ramovima prekrivenim hartijom. Osušeni cvetovi se stave u džakove od hartije, ili ladice obložene papirom, i čuvaju se od svetlosti i vlage. Ako je u pitanju cela biljka, treba je čuvati u džakovima od platna. 

NAČIN UPOTREBE KOPRIVE
Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litara vrele vode i posle kratkog vremena procedi.
Tinktura od koprive:koren,koji se vadi u proleće ili jesen,oprati četkom,sitno naseckati i staviti u bocu do grlića,preliti rakijom jačine do 40% i staviti da odstoji 15 dana na toplom mestu.
Kupka za noge:jedna puna pregršt dobro opranih korenova i stabljike sa listovima sveže oprane koprive preko noći se drže u 5 litara hladne vode a sledećeg dana se ista voda zagreje do ključanja,u što toplijoj vodi do temperature koju možete podneti kupajte noge do 20 minuta,kopriva za vremakupke ostaje u vodi.Ovu kupku podgrejanu možete koristiti do 3 puta.
Pranje kose: 4-5 punih pregršti sveže ili suve koprive staviti u lonac od 5 litara vode i na tihoj vatri zagrejati do ključanja.Ako se koristi koren jedna puna pregršt se ostavi preko noći u hladnoj vodi a sledećeg dana se voda zagreje do ključanja posle toga treba da odstoji do 10 minuta,kosu isprati nakraju nekim toaletnim sapunom.