среда, 02. мај 2012.

LEKOVITA SVOJSTVA - ČAJ OD BOKVICE

BOKVICAPlantago lanceolata je latinski naziv ove biljke a u narodu je poznata kao: žilovlak, trputac i sl. Bokvica se prvenstveno upotrebljava za lečenje disajnih organa, kod jakog kašlja, plućne astme i tuberkuloze pluća. Bokvica je dobar čistač krvi, želuca i pluća. Bokvica  je dobra za sve one koji imaju malo krvi (ili im je ona loša), slaba pluća i slabe bubrege, osip na koži , lišajeve, kašlju ili pate od promuklosti. Čaj od bokvice je dobar kod oboljenja jetre i bešike kao i kod bronhitisa, plućne i bronhijalne astme. Čaj od bokvice se priprema na sledeći način:
 u hladnoj vodi dodati jednu punu malu kašiku šećera i krišku limuna, potom zagrevati sve dok ne proljuča (baci četri-pet ključa) potom ukloniti i ostaviti da odstoji par minuta. Čaj od bokvice piti topao u gutljajevima. Seme bokvice je takođe lekovito i pomaže kod stvaranja kamenca ako se dnevno uzima do desetak grama. U nekim sredinama naročito seoskim od davnina je poznata bokvica kao omiljeni lek za rane.Sveži listovi bokvice pomažu kod raznih oderotina, lakših posekotina ujeda ose, pčele, ujeda besnog psa.
Sveži listovi izmrvljeni i pomešani sa malo soli a potom stavljeni na vrat leče gušavost. Ako se cipele postave bokvicom pomažu kod nastajanja plikova. Bokvica ako se upotrebljava kao sveža pomaže kod kancerogenih oboljenja žljezda. U takvim slučajevima dobro je sveži majoran potopiti maslinovim uljem i ostaviti da odstoji do deset dana. Dobijenim uljem kasnije mazati obolele žljezde.


Način pripremanja bokvice:

Čaj:  jednu punu malu kašiku listova popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji kratko vreme

Oblog od listova: oprane sveže listove bokvice iscediti  i izgnječiti na dasci, tako dobijenu kašu koristiti kasnije za oblaganje

Sirup od bokvice: dve pune pregršti svežeg lista bokvice samleti u mašini za mlevenje mesa, u dobijenu kašu dodati malo vode da se ne slepi, dodati 300gr šećera i 250gr meda. Stalno mešajući smešu kuvati sve dok se ne pretvori u gustu tečnost. Dobijeni sirup odložitu u staklenke i čuvati u frižider.


1 коментар:

Share It

PRETRAŽI

Учитава се...

Posete

Читаоци

OGLAŠAVANJE

Obaveštavamo sve zainteresovane distributere i prodavce zdravog bilja da se mogu oglašavati na našem blogu putem: banera, tekstualnog fajla, i ostalih vidova oglašavanja.

+38162432574,

E-mail