Пређи на главни садржај

GAVEZ

GAVEZ(Syphytum officinale)
Ova lekovita biljka poznata je u narodu kao sudul ili sodula,kao i crni oren i kuhinjsko zelje ubraja se među neophodne i najvrsnije biljke koje nam je priroda dala na raspolaganje.Raste na vlažnim livadama,na ivicama njiva u vlažnim jarkovima i pored voda.Možemo je naći pored plotova i na šutu gde cveta tokom celog leta.Listovi su hrapavi i veoma šiljati,spolja tamnosmeđ do crn a iznutra beo do žućkast,višegodišnji koren je debeo kao palac i kada se raseče veoma je sluzav i klizav,kao da je mastan.S obzirom da je koren duboko u zemlji veoma se teško uništava.Biljku je potrebno vaditi u proleće ili jesen i to nekom šiljatom motikom.Sveža biljka skuplja se za vreme cvetanja,pošto se gavaez naziva u narodu crnim korenom nemojte ga brkati sa španskim crnim korenom koji se kod nas isključivo gaji u povrtnjaku.Tinkturu od gaveza možete vrlo lako sami spremiti, ona sadrži u sebi čudesnu snagu.Bolesnicima koji su se lečili godinama od reume i oticanja zglobova a nisu se izlečili  tinktura od gaveza će sigurno pomoći.Popareni listovi gaveza u obliku tople kaše staviti na nepokretan zglob da odstoji preko noći i tegobe bi trebale znatno da se umanje.Naročito pomaže ako tegobe potiču od prenaprezanja,isčašenja ili uganuća.I deformacije ručnih i nožnih zglobova nestaju ako se koristi oblog od kaše gaveza. Deformacije ručnih i nožnih zglobova takođe mogu nestati ako se koriste oblozi od gaveza.Topli oblozi od kaše gaveza takođe pomažu kod proširenja vena sa otvorenim ranama reumatskog i zadebljanog mišića otvrdlina od podagre,kod čireva bolova u vratu i u amputacionim patrljcima.Od korena gaveza može da se pripremi čaj koji može da se koristi kod  zapaljenja dušnica,kod tegoba organa za varenje,krvarenja želucai upale plućne maramice.Potrebno je tokom dana piti gutljaj po gutljaj do četiri šolje.Kod čira želuca potrebno je pripremiti  100gr gaveza,50gr nevena i 50gr troskota.Važno je napomenuti još jednom  oblozi od tinkture gaveza  se uspešno primenjuju kod unutrašnjih i spoljnih rana,povreda raznih vrsta,nagnječenja,krvarenja i fraktura kostiju. Listovi gaveza se ne kosriste samo za obloge nego i kao dodatak kupkama kod reumatskih tegoba,gihta,kostobolje,poremećaja cirkulacije i oštećenja pršljenova i za rehabilitaciju kod frakture kostiju.
NAČIN UPOTEBE GAVEZA
Pripremanje čaja od korena:dve male kašike isitnjenog korena potope se u četvrt litre hladne vode i ostave preko noći.Ujutru se sve to ugreje i procedi,pije se polako gutljaj po gutljaj.
Mešavina čaja(kod čira na želucu):puna mala kašika prelije se sa četvrt litra vrele vode i stavi da odstoji  3 minuta.Čaj se pije tri do četri puta dnevno,polako, gutljaj po gutljaj.
Oblozi od kaše:dobro osušen koren se fino izmelje i u jednoj šolji sa malo vrele vode i nekoliko kapi jestivog ulja brzo izmeša u kašu.kaša se nanese na parčepamučne tkanine i tako nanosi na obolelo mesto i zatim poveže.
Коментари

 1. Gavez melem koji se spravlja od pcelinjih proizvoda,voska ,meda,propolisa ,lekovitog bilja u prvom redu gavez i jos 7 vrsta lekovitog bilja preporucujemo kod okostavanja zglobova ,kuka ,kolena ,skocnog zgloba,naprslina nastalih pri povredama ,uganuca ,ukljestenja,fraktura narocito kod starijih osoba.
  Kontakt fitoterapeuta koji spravlja ovaj melem ,ukoliko imate neku nedoumicu ili pitanje 0638935047.

  ОдговориИзбриши
 2. Odlicnan tekst, gavez melem je meni pomogao u ciscenju tumora po preporuku mojeg fitoterapeuta. Volim vas website!

  ОдговориИзбриши
 3. Eliksir od gaveza za ciscenje od tumora i cisti
  Gavez se pokazao kao visestruko korisna biljka,nmozda ijedna od najkorisijih koje ima obilato na nasem podrucju
  Licno spravljam jedan eliksir na bazi gaveza i jos 4 vrste lekovitih biljaka sa podrucja Svrljiskih planina
  Eliksir je namenjen svima koji
  -su skloni za nastanak tumora i cisti
  -posle operacije tumora i cisti
  -preventivno da ne dodje do nastanka tumora
  -posle hemoterapije
  -kod imunodeficijencije
  Kontakt telefon za vise informacija 062446952 od 9-18

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

VIRAK

VIRAK(Alchemilla vulgaris)Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije.Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser.Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.Ova lekovita…

LEKOVITA SVOJSTVA -RUSOPAS (RUSA)

RUSA –RUSOPAS                                                                                                              Poznata nam je kaozmijino mleko ili žuta trava ali su je davno zvali Božiji dar ili zlatna trava. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna,  ali to je zabluda leči i bolesti kod kojih je medicina nemoćna. Ima listove slične hrastovim, cveta od maja pa do jeseni kada joj se protrljaju  listovi pušta sok narandžaste boje. Rusa se može naći čak i zimi. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bolova prilikom mokrenja. 
Zujanje u ušima,  u  tim slučajevima se koristi čaj  dve do tri šolje u toku dana. Rusa pročišćava krv stvara krvna zrnca pomešana sa koprivom i izdancima zove pomaže u lečenju leukemije. Takođe pročišćava krv i jetru leči žuč i bubrege. Leči i žuticu ako se uzme 30g ruse sa sve korenom i stavimo da odstoji u pola litra belog vina 2 do3 sata a potom se pije u gutljajima. 
Veoma zavidne rezultate daje kod l…

PREČICA

PREČICA(Lycopodium clavatum) Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu do 10cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće.Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama(homeopatija).Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine. U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u spe…