Пређи на главни садржај

IVANJSKO CVEĆE

IVANJSKO CVEĆE(galium aparine),raste po njivama,pored plotova  na livadama,dostiže visinu do 150cm ima krljušaste lisne zametke i zelenobele cvasti.Uz pomoć povećanih bodlji  ova biljka se kači za kožu životinja ta se još zove i hvatacem ili priljepačom.
Pravo ivanjsko cveće(galium verum) poznato je pod imenom broćac, žuto ivanjsko cveće ,gospin prostirač, jovanova travica i slično, češće raste u višim predelima visine do 50cm bere se jula meseca dok cveta.
Beli broća( galium mollugo) ima žućkasto bele cvetove i blago opori miris meda, stabljika je u toku cvetanja više horizontalna nego vertikalna, sve navedene vrste imaju ista lekovita svojstva i upotrebljavaju se na isti način.Čaj od ivanjskog cveća čisti bubrege,gušteraču i slezinu od materija koja izazivaju oboljenja,ovaj čaj bi trebalo da se pije svakodnevno kod onih kod kojih su obolele limfne žljezde, dobar je protiv bledila,vodene bolesti i probadanja u slabinama,za spoljnu primenu dobar je protiv svih kožnih bolesti, potkožnih čireva i mitisera, osim toga umivanjem toplim čajem koža lica postaje sjajna, jedra i zategnuta. U narodnoj medicini se koristi kod epilepsije, histerije i zategnutih mišića (horeja), nervnih bolesti, zastoja mokraće i tegopa kod peska i kamena u bubregu.Čaj od ivanjskog cveća pomaže kod gušavosti ako se tokom dana energično ispire.
U ranije vreme je ivanjsko cveće imalo veliki uticaj kod žena koje su imale tegobe sa matericom. Čaj od ivanjskog cveća dobar je kod oduzetosti glasnoh žica.Čaj od ivanjskog cveća se pokazao znatno efikasnim kod svih zloćudnih oboljenja (TUMORA NA GRLU).
NAČIN UPOTREBE IVANJSKOG CVEĆA
Pripremanje čaja:jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litra vrele vode i staviti da odstoji kratko vreme
Sveži sok:sveže ubrano ivanjsko cveće oprati i staviti u sokovnik i vlažno iscediti
Spremanje masti:svežeži sok pomešati  sa maslacem na sobnoj temparaturi, čuvati u frižideru.
U narodnoj medicini ivanjsko cveće ima široku primenu, s tim što je lekovito dejstvo sveže biljke daleko jače, pa se mora koristiti u svežem stanju.
Čaj od ivanjskog cveća čisti bubrege, jetru, gušteraču i slezinu od materija koje izazivaju oboljenja.
Kada se primenjuje spolja pomaže kod svih kožnih bolesti, rana, potkožnih čireva i mitesera.
Pouzdano je sredstvo u lečenju najtežih oboljenja bubrega uključujući i gnojnu upalu ovog organa, čak i onda kad svi drugi lekovi zakažu.
Grgotanje i ispiranje čajem od ivanjskog cveća pomaže u slučaju oduzetosti glasnih žica.


Коментари

 1. Veoma lijep blog.
  posjetite http://herbsforhealthyliving.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 2. Ivanjsko cvece ili brocika je izuzetna lekovita biljka za lecenje i regulaciju rada stitne zlezde.Ja imama izuzetno iskustvo sa tom biljkom .30 tak osoba sam izlecila koriscenjem caja odnosno biljne mesavine koja sadrzi i ivanjsko cvece i biljne mesavine koja se koristi kao oblog.
  Kod cisti na zlezdi,cvorova i cvorica,poremecaja rada hormona.
  Poboljsanje nastaje posle 6-8 nedelja upotrebe.
  Ako ste zainteresovan kontakt tel.0638935047.dr valerijana

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман09. март 2015. 11:59

  kolko vam kosta caj za stitnu

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман26. март 2015. 10:18

  Kolku kosta caj za tiroidna, kako se koristi za cvorovi na tiroidna I Kako da se
  naruci

  ОдговориИзбриши
 5. Tretman se sastoji od 1.biljne mesavine koja se pije 2 puta dnevno ,2.biljne mesavine koja se koristi jedan put dnevno kao oblog i eliksira od pcelinjih proizvoda koji se uzima kasikom 2 puta dnevno .Ceo komplet je dovoljan za 4-5 nedelja upotrebe i veoma je efikasan.Za 6-8 nedelja videcete poboljsanje sigurno.Cena sve tri komponente je 1600 din +ptt (to je oko 200din.)

  ОдговориИзбриши
 6. Nas kontakt telefon je 0638935047 i mozete nas kontaktirati od 9-18h svakog dana.Veliki pozdrav.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

VIRAK

VIRAK(Alchemilla vulgaris)Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije.Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser.Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.Ova lekovita…

LEKOVITA SVOJSTVA -RUSOPAS (RUSA)

RUSA –RUSOPAS                                                                                                              Poznata nam je kaozmijino mleko ili žuta trava ali su je davno zvali Božiji dar ili zlatna trava. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna,  ali to je zabluda leči i bolesti kod kojih je medicina nemoćna. Ima listove slične hrastovim, cveta od maja pa do jeseni kada joj se protrljaju  listovi pušta sok narandžaste boje. Rusa se može naći čak i zimi. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bolova prilikom mokrenja. 
Zujanje u ušima,  u  tim slučajevima se koristi čaj  dve do tri šolje u toku dana. Rusa pročišćava krv stvara krvna zrnca pomešana sa koprivom i izdancima zove pomaže u lečenju leukemije. Takođe pročišćava krv i jetru leči žuč i bubrege. Leči i žuticu ako se uzme 30g ruse sa sve korenom i stavimo da odstoji u pola litra belog vina 2 do3 sata a potom se pije u gutljajima. 
Veoma zavidne rezultate daje kod l…

PREČICA

PREČICA(Lycopodium clavatum) Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu do 10cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće.Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama(homeopatija).Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine. U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u spe…