Пређи на главни садржај

NEVEN

Neven(Calendula Officinalis)Među domaćim lekovitim biljem  neven je jedna od važnijih lekovitih biljki. u narodu je još poznat kao: ognjanac, žutorod, prstenčac  i sl.Spada među lekovitim biljkama koja leče kancerogena oboljenja, raste po baštama ali se može naći i u gomili šuta gde raste na divlje.Raste do 60cm sa cvetovima žute do narandžastožute boje.Neven postoji u više vrsta svaka odnjih je podjednako lekovita. U narodnoj medicini se skuplja i koristi list,stabljika i cvet, treba ga brati u toku dana dok sija sunce jer tad je lekovitost nevena najveća.Kao biljka koja pročišćava krv najbolje pomaže kod zarazne žutice, neven pročišćava krv, podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana. Mast od nevena pomaže kod proširenih vena, kod promrzlina i opekotina kod gljivičastih oboljenja stopala. Tinktura nevena  pogodna je za obloge kod rana, nagnječenja, krvnih podliva, kancerogenih rana, dekubitisa, oteklina i čvorova. Unutrašnja upotreba čaja od nevena delotvorna je kod oboljenja želudačnog i crevnog sistema, kod grčeva i čira u želucu kao i kod upale debelog creva, kod vodene bolesti i mokrenja krvi.Lekoviti čaj od nevena izvanredno pomaže kod virusnih i bakterijskih oboljenja. Pošto se čaj od nevena pokazao kao izuzetno efikasnim kod oboljenja od zarazne žutice dobar je i kod i kod oboljenja jetre. Cvet list i stabljika se popare i dobijeni čaj se pije nezaslađen. Sokom od svežih stabljika nevena mogu se ukloniti bradavice i šuga, a čaj upotrebljen za ispirnje oslobađa  od lišaja. Kod kancerogenih tumora i rana, kod otvorenih rana na nogama pomaže ispiranje čajem od nevena. Od dve ravne kašike cvetova  nevena  dobija se čaj koji blago čisti creva. Mašću od nevena lako se  leče kraste u nosu.
NAČIN PRIPREMANJA NEVENA
Čaj: jednu malu kašiku staviti u četvrt litra vrele vode
Ispiranje:na pola litra viode ide puna kašika nevena
Tinktura: u litru domaće rakije staviti jednu punu šaku cvetova nevena i ostaviti na suncu dve nedelje i toploti oko dvadesetak stepeni.
Mast od nevena: sitno iseckati neven i to stabljiku ,list i cvet zagrejati svinjsku mast oko 500gr kao da će te u njoj peći meso u vrelu mast uvaciti isitnjen neven i sačekati da baci ključ, promešati i skloniti sa grejnog tela, sud poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana ugrejati ponovo i procediti kroz čistu krpu.

Коментари

 1. Анониман01. мај 2011. 23:20

  Администратор блога је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман20. март 2013. 01:01

  koju kolicinu nevena je potrebno staviti za recept mast od nevena na kolicinu 500 g. masti

  ОдговориИзбриши
 3. za tinkturu idu suvi ili svezi cvetovi nevena? Hvala. Aleksandar

  ОдговориИзбриши
 4. hocemo li saznati koju kolicinu nevena treba staviti na 500 grama masti

  ОдговориИзбриши
 5. mislim da ide 40 cveta nevena

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

VIRAK

VIRAK(Alchemilla vulgaris)Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije.Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser.Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.Ova lekovita…

LEKOVITA SVOJSTVA -RUSOPAS (RUSA)

RUSA –RUSOPAS                                                                                                              Poznata nam je kaozmijino mleko ili žuta trava ali su je davno zvali Božiji dar ili zlatna trava. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna,  ali to je zabluda leči i bolesti kod kojih je medicina nemoćna. Ima listove slične hrastovim, cveta od maja pa do jeseni kada joj se protrljaju  listovi pušta sok narandžaste boje. Rusa se može naći čak i zimi. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bolova prilikom mokrenja. 
Zujanje u ušima,  u  tim slučajevima se koristi čaj  dve do tri šolje u toku dana. Rusa pročišćava krv stvara krvna zrnca pomešana sa koprivom i izdancima zove pomaže u lečenju leukemije. Takođe pročišćava krv i jetru leči žuč i bubrege. Leči i žuticu ako se uzme 30g ruse sa sve korenom i stavimo da odstoji u pola litra belog vina 2 do3 sata a potom se pije u gutljajima. 
Veoma zavidne rezultate daje kod l…

PREČICA

PREČICA(Lycopodium clavatum) Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu do 10cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće.Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama(homeopatija).Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine. U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u spe…