Пређи на главни садржај

LEKOVITOST BRUSNICE

 BRUSNICA- PRIRIDNI ANTIBIOTIK

Retko koja biljka se svojim plodovima kao brusnica,koja je prirodni antibijotik,potvrdila svoj veliki doprinos ljudskom zdravlju.Plodovi brusnice su bogati različitimmaterijama,sadrže vitamine A, vitamin B, crvena bobica zbog prisutnosti vitamina C ima kiselkasti ukus. Materija proantocijanidin koja se nalazi u bobičastim plodovima brusnice sprečava učestale urinarne infekcije, a ne kiselina iz soka brusnice kako se dosad smatralo, stoji u novom istraživanju američkih naučnika. Brusnica je jedna od samo tri vrste voća koje originalno potiču iz Severne Amerike. Brusnicu su, u svrhe lečenja bolesti bubrega i urinarnog trakta, koristili već prvi stanovnici američkog kontinenta, Indijanci.Dosada se smatralo da je kiselina voćnog soka brusnice zaslužna za uništavanje bakterije Ešerihije koli iz urinarnog trakta, ali najnovija istraživanja pokazala su drugačije. Proantocijanidin (PAC) sprečava Eširihiju koli da se dalje razmnožava. On utiče na glikoproteine oko virusa ili ćelijske membrane i onemogućava pričvršćavanje virusa uz ciljanu ćeliju i tako sprečava razmnožavanje E. koli - uzročnika 80 % urinarnih infekcija.Nedavna istraživanja pokazala su da je brusnica efikasna i pri lečenju čira na želucu, kod bolesti zubnog mesa kao i u lečenju različitih vrsti karcinoma.

Коментари

 1. Анониман15. мај 2011. 13:56

  Brusnica potice iz Severne Amerike da, ali koja brusnica, ona kandirana koju kupujemo u belosvetskim i nasim megamarketima , ali to nema nikakve veze sa planinskom brusnicom koja raste na 1500mnv i vise i koja raste po planinama sjeverne evrope od ledenog doba.Ta americka se kultivise , a bere se tako sto se mjesta na kojima raste pretvori u jezero i posebnim masinama mulja da plod izadje na povrsinu odakle se kupi pere kandira i susi. Inace ta brusnica je neki 5 puta veca od planinske brusnice koja raste kao divlja ili samonikla.

  ОдговориИзбриши
 2. KOLIKO SAM ČULA TA AMERIČKA BRUSNICA KOJU KUPUJEMO ZA NEKE SITNE PARE,AMERIKANCI VIŠE NE UPOTREBLJAVAJU,IZVOZE JE ZEMLJAMA KAO ŠTO JE NAŠA.MI IMAMO NAŠU BRUSNICU KOJA JE MVOGO KVALITETNIJA A BOGAMI SKUPLJA DOSTA,ALI JE I PROVERENO MNOGO DELOTVORNIJA OD AMERIČKE.

  ОдговориИзбриши
 3. Jeste,evo ja imam kucu na zabljak,dje ima sve ovo ljekovito bilje,tako da sigurno tvrdim da je nasa bolja!!!!

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман13. јун 2013. 14:02

  ja koristim caj od bruslice koristim pakovana u kesicama ali kazu da nista nema ni trunke od bruslice samo je slika bruslica na pakovanu kutije a kupujem jednu kutiju 1,5,evra sa 20 vrecica kazu da u vrecice ima mesto bruslica sipak i neke druge bilke volela bi da kupim suvi plod bruslice pa barem da znam orginal caj od bruslice anonimna iz kosova iz broda prizrenskog .

  ОдговориИзбриши
 5. Treba korisiti iskljucivo domacu nasu brusnicu ,ne americku.
  mi u nasoj biljarnici pakujemo nasu brusnicu .Nezamenjiva je kao caj kod upale mokracnih puteva i prostate.kontakt www.valerijanab@gmail.com

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

VIRAK

VIRAK(Alchemilla vulgaris)Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije.Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser.Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.Ova lekovita…

LEKOVITA SVOJSTVA -RUSOPAS (RUSA)

RUSA –RUSOPAS                                                                                                              Poznata nam je kaozmijino mleko ili žuta trava ali su je davno zvali Božiji dar ili zlatna trava. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna,  ali to je zabluda leči i bolesti kod kojih je medicina nemoćna. Ima listove slične hrastovim, cveta od maja pa do jeseni kada joj se protrljaju  listovi pušta sok narandžaste boje. Rusa se može naći čak i zimi. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bolova prilikom mokrenja. 
Zujanje u ušima,  u  tim slučajevima se koristi čaj  dve do tri šolje u toku dana. Rusa pročišćava krv stvara krvna zrnca pomešana sa koprivom i izdancima zove pomaže u lečenju leukemije. Takođe pročišćava krv i jetru leči žuč i bubrege. Leči i žuticu ako se uzme 30g ruse sa sve korenom i stavimo da odstoji u pola litra belog vina 2 do3 sata a potom se pije u gutljajima. 
Veoma zavidne rezultate daje kod l…

PREČICA

PREČICA(Lycopodium clavatum) Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu do 10cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće.Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama(homeopatija).Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine. U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u spe…