Пређи на главни садржај

JAGLIKA -LEKOVITOST JAGLIKE, NAČIN PRIPREME

  JAGLIKA                                                                                                            
JAGLIKA
                                                                                                                                                                   
Jaglika ima zlatno žute cvetove  i vrlo prijatnog je mirisa ima i drugi naziv jagorčevina ili prava primula ( primula veris) nalazi se u planiniinskim i brdskim predelima  postoji i druga vrsta krstasta jagorčevina koju zovemo i alpska primula ili žuti jagla  (primula auricula) ona je zaštićena zakonom te se ne bere.
Treća vrsta je visoka jaglika (primula elatior)ima je skoro na svim livadama malo je bleđe boje i slabijeg mirisa ali njena lekovita svojstva su ista kao i kod ostalih vrsta.
Jagorčevina  je dobra za sve nervne bolesti
Kao i kod nesanice, gde ponekad ni savremena medicina ne može da pomogne  a ovo je sve češći zdravstveni problem savremenog doba.
Čaj se priprema tako što se uzme 50g jaglike,  25g cvetova lavande 10g kantariona, 15g šišarica hmelja 5g korena odoljena.
Ta količina  se promeša a zatim se uzme jedna mala kašičica ove mešavine,  popari vrelom vodom četvrt  litre  ostaviti da odstoji 3 minuta a zatim piti vruće i to u gutljajima, može se zasladiti medom.
Čaj otklanja  tegobe sa živcima  kao i tegobe uznemirenog srca.
Bere se gornja cvast biljke koristi se i za lečenje reume tj. Gihta čaj se pije 2 puta dnevno sve dok bolovi potpuno ne prestanu. Takođe ubažava migrenu, gavobolju sprečava moždane udare.
Čaj od jaglike leči upale srčane mišića, vodene bolesti  takođe je dobar da bi se sprečio moždani udar.
Dobre rezultate daje kod izbcivanja kamena iz bubrega .Koristi se za pročišćavanje krvotoka.Za izbacivanje kamena koristi se čaj koji se priprema na sledeći način :
50g jaglike 50g mladih izdanaka zove, 15g listova koprive,15g korena maslačka, sve se izmeša a od te mešavine se uzme jedna kašika kafena potom popari sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji nekoliko minuta i pije toplo.

Kod problema srca koristi se vino jaglike, njegova priprema je sledeća:
Staklena flaša se napuni cvetovima jaglike i prelije belim vinom  zatvori se  čepom od plute i ostavi da odstoji 14 dana na suncu, pije se na  gutljaje a srčani bolesnici mogu uzimati do tri velike kašike dnevno. Jagliku možemo vrlo lako naći u našoj zemlji je ima u izobilju pa zašto bi posezali za  ekovima kad je pravi lek u prirodi .                                                                       


Коментари

  1. Jaglika ili jagorcevina je izuzetno lekovita biljka koja se korisi sa jos nekoliko biljaka za ciscenje krvnih sudova ,poboljsanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.
    Preporucujem je u prvom redu srcanim bolesnicima i osobama koje imaju slabu cirkulaciju i povisene vrednosti masnoce u krvi ,holesterol trigliceride.
    Pozeljno je da je upotrebljavaju pacijenti posle sloga i TIA i to u vidu biljne mesavine .dr Valerijana

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

VIRAK

VIRAK(Alchemilla vulgaris)Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije.Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser.Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.Ova lekovita…

LEKOVITA SVOJSTVA -RUSOPAS (RUSA)

RUSA –RUSOPAS                                                                                                              Poznata nam je kaozmijino mleko ili žuta trava ali su je davno zvali Božiji dar ili zlatna trava. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna,  ali to je zabluda leči i bolesti kod kojih je medicina nemoćna. Ima listove slične hrastovim, cveta od maja pa do jeseni kada joj se protrljaju  listovi pušta sok narandžaste boje. Rusa se može naći čak i zimi. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bolova prilikom mokrenja. 
Zujanje u ušima,  u  tim slučajevima se koristi čaj  dve do tri šolje u toku dana. Rusa pročišćava krv stvara krvna zrnca pomešana sa koprivom i izdancima zove pomaže u lečenju leukemije. Takođe pročišćava krv i jetru leči žuč i bubrege. Leči i žuticu ako se uzme 30g ruse sa sve korenom i stavimo da odstoji u pola litra belog vina 2 do3 sata a potom se pije u gutljajima. 
Veoma zavidne rezultate daje kod l…

PREČICA

PREČICA(Lycopodium clavatum) Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu do 10cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće.Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama(homeopatija).Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine. U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u spe…