Пређи на главни садржај

LEKOVITA SVOJSTVA - ČAJ OD BOKVICE

BOKVICAPlantago lanceolata je latinski naziv ove biljke a u narodu je poznata kao: žilovlak, trputac i sl. Bokvica se prvenstveno upotrebljava za lečenje disajnih organa, kod jakog kašlja, plućne astme i tuberkuloze pluća. Bokvica je dobar čistač krvi, želuca i pluća. Bokvica  je dobra za sve one koji imaju malo krvi (ili im je ona loša), slaba pluća i slabe bubrege, osip na koži , lišajeve, kašlju ili pate od promuklosti. Čaj od bokvice je dobar kod oboljenja jetre i bešike kao i kod bronhitisa, plućne i bronhijalne astme. Čaj od bokvice se priprema na sledeći način:
 u hladnoj vodi dodati jednu punu malu kašiku šećera i krišku limuna, potom zagrevati sve dok ne proljuča (baci četri-pet ključa) potom ukloniti i ostaviti da odstoji par minuta. Čaj od bokvice piti topao u gutljajevima. Seme bokvice je takođe lekovito i pomaže kod stvaranja kamenca ako se dnevno uzima do desetak grama. U nekim sredinama naročito seoskim od davnina je poznata bokvica kao omiljeni lek za rane.Sveži listovi bokvice pomažu kod raznih oderotina, lakših posekotina ujeda ose, pčele, ujeda besnog psa.
Sveži listovi izmrvljeni i pomešani sa malo soli a potom stavljeni na vrat leče gušavost. Ako se cipele postave bokvicom pomažu kod nastajanja plikova. Bokvica ako se upotrebljava kao sveža pomaže kod kancerogenih oboljenja žljezda. U takvim slučajevima dobro je sveži majoran potopiti maslinovim uljem i ostaviti da odstoji do deset dana. Dobijenim uljem kasnije mazati obolele žljezde.


Način pripremanja bokvice:

Čaj:  jednu punu malu kašiku listova popariti sa četvrt litra vode i ostaviti da odstoji kratko vreme

Oblog od listova: oprane sveže listove bokvice iscediti  i izgnječiti na dasci, tako dobijenu kašu koristiti kasnije za oblaganje

Sirup od bokvice: dve pune pregršti svežeg lista bokvice samleti u mašini za mlevenje mesa, u dobijenu kašu dodati malo vode da se ne slepi, dodati 300gr šećera i 250gr meda. Stalno mešajući smešu kuvati sve dok se ne pretvori u gustu tečnost. Dobijeni sirup odložitu u staklenke i čuvati u frižider.


Коментари

  1. Анониман24. јул 2013. 10:18

    Dali se moze jesti sveza bokvica.

    ОдговориИзбриши
  2. Narodni nazivi su žilovlak,jagnjeći jezik,poputnik. Kod ove biljke su svi delovi lekoviti.Možemo je naći skoro svuda gde ima dovoljno svetlosti.Seme bokvice se koristi kod dizenterije,sok se koristi kod bola u uhu,koristi se kod uboda insekata kao i kod mnogih drugih bolesti.U koliko se pojave hronične bolesti kože tada se preporučuje čaj od bokvice kako bi se pročistila krv.Bokvica se koristi kod posekotina,ili uboda na neki predmet,u koliko imate rane od neke povrede.Zgnječite nekoliko lista bokvice i taj sok nakapati na bolno mesto.Podrazumeva se da je rana ili povreda predhodno očišćena .Nakon toga list bokvice prislonimo na bolno mesto i tako će rana mnogo brže da se za.Bokvica se koristi i kod kašlja kao i kod upaljne kože ili sluzokože.Smiruje proliv,grčeve.Bokvica se koristi i za čir na želudcu ili crevima .Kod čireva na želudcu ili crevima koristi se kao čaj ali još bolje rezultate će dati u koliko uzmete sveže listove bokvice predhodno oprane a zatim svako jutro žvaćite po 2 lista i kad više nema soka u listovima izbacite ih.Bokvica će vam sigurno otkloniti sve tegobe koje ste imali.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

VIRAK

VIRAK(Alchemilla vulgaris)Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije.Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser.Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.Ova lekovita…

LEKOVITA SVOJSTVA -RUSOPAS (RUSA)

RUSA –RUSOPAS                                                                                                              Poznata nam je kaozmijino mleko ili žuta trava ali su je davno zvali Božiji dar ili zlatna trava. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna,  ali to je zabluda leči i bolesti kod kojih je medicina nemoćna. Ima listove slične hrastovim, cveta od maja pa do jeseni kada joj se protrljaju  listovi pušta sok narandžaste boje. Rusa se može naći čak i zimi. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bolova prilikom mokrenja. 
Zujanje u ušima,  u  tim slučajevima se koristi čaj  dve do tri šolje u toku dana. Rusa pročišćava krv stvara krvna zrnca pomešana sa koprivom i izdancima zove pomaže u lečenju leukemije. Takođe pročišćava krv i jetru leči žuč i bubrege. Leči i žuticu ako se uzme 30g ruse sa sve korenom i stavimo da odstoji u pola litra belog vina 2 do3 sata a potom se pije u gutljajima. 
Veoma zavidne rezultate daje kod l…

PREČICA

PREČICA(Lycopodium clavatum) Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu do 10cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće.Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama(homeopatija).Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine. U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u spe…