Пређи на главни садржај

MLEČIKA-LEKOVITA BILJKA PROTIV OBOLJENJA PROSTATE
U skorije vreme u Evropi ova biljka je preuzela primat u lečenju oboljenja prostate. Poznato je da postoji veliki broj vrsta ove biljke te se samim tim stvara nepoverenje i određena nesigurnost koje od ovih biljaka su lekovite. Mi će mo navesti neke od njih: Roza crvena mlečika (Epilobium roseum), sitnocvetna-mala mlečika, planinska mlečika, tamnozelena mlečika, mlečika sa kopljastim listom, brdska mlečika, brdska mlečika,močvarska mlečika i alpska. Sve vrste mlečike se mogu prepoznati po tome što su im cvetovi sitni i bledoroza i gotovo bele boje. Od navedenih lekovitih biljaka skupljaju se svi delovi biljke, stabljika sa listovima i cvetom. Potrebno je brati iz sredine kako bi se kasnije mogla regenerisati i pustiti bočne izdanke. Biljke se režu sveže. Potrebno je napomenuti da se i kod težih oboljenja nesme piti više od dva čaja dnevno; jedna šolja ujutru, natašte, i jedna uveče.


NAČIN UPOTREBE MLEČIKE

Jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji kratko vreme. Dnevno smete piti samo dve šolje ovog čaja  ujutru natašte, i uveče pola sata pre večere.

Коментари

 1. Molim vas za misljenje.Interesuje me hem sastav mlecike i nacin sa kojim ona deluje na prostatu.Okvirno, koju kolicinu treba popiti da bi se osetio pobosanje.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман14. мај 2013. 11:08

  Pitanje: Da li se čaj pravi od sveže ili osušene male mlečike?

  ОдговориИзбриши
 3. mlečika jeste lekovita ali takodje i veoma otrovna biljka. sto znaci da pored toga sto vam moze pomoći moze vam i naškoditi. nemojte je kotistiti od prilike i samoinicijalno. prvo se obratite lekaru da biste otkrili tacan uzrok bolesti a potom mozete otici u biljnu apoteku i traziti savet za upotrebu biljke. strogo se pridrzavajte uputstva da steta nebi bila veca od korist.

  ОдговориИзбриши
 4. Poštovani, ovdje na primorju u Boki Kotorskoj ovakve Mlečike kao ova sa slike ima veoma mnogo. Nijesam siguran da je ova vrsta ljekovita. Molio bih da mi neko objasni na čemu se temelji tvrdnja da je ova Mlečika ljekovita.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

VIRAK

VIRAK(Alchemilla vulgaris)Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta,rosanica,biserka i plašt device Marije.Raste, pre svega u rubnim oblastima šuma i pored puta,na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva,stabljike srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni.Cveta od aprila do juna,ponekad i kasnije.Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser.Na visinam preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspeva kao na krečnom zemljištu,tako i na sedimentalnim stenama.Virak, povoljno deluje kod poremećaja menstruacije,belog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama,zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta.U slučajevima kad se kod mladih devojaka mesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos lekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom.Ova lekovita…

LEKOVITA SVOJSTVA -RUSOPAS (RUSA)

RUSA –RUSOPAS                                                                                                              Poznata nam je kaozmijino mleko ili žuta trava ali su je davno zvali Božiji dar ili zlatna trava. Mnogi ljudi misle da je rusa otrovna,  ali to je zabluda leči i bolesti kod kojih je medicina nemoćna. Ima listove slične hrastovim, cveta od maja pa do jeseni kada joj se protrljaju  listovi pušta sok narandžaste boje. Rusa se može naći čak i zimi. Preporučuje se kod problema sa hemoroidima koji su praćeni peckanjem u debelom crevu kao i kod bolova prilikom mokrenja. 
Zujanje u ušima,  u  tim slučajevima se koristi čaj  dve do tri šolje u toku dana. Rusa pročišćava krv stvara krvna zrnca pomešana sa koprivom i izdancima zove pomaže u lečenju leukemije. Takođe pročišćava krv i jetru leči žuč i bubrege. Leči i žuticu ako se uzme 30g ruse sa sve korenom i stavimo da odstoji u pola litra belog vina 2 do3 sata a potom se pije u gutljajima. 
Veoma zavidne rezultate daje kod l…

PREČICA

PREČICA(Lycopodium clavatum) Prečicu u narodu još nazivaju i sledećim imenima: plavun, prašuljica,crvotočina i kijačasta crvotočina.Ova mahovinasta zimzelena lekovita biljka ima vitice dugačke i do jedan metar sa finim tankim korenčićima sa kojima "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu do 10cm duge razgranate stabljičice, veoma meke, slične stabljičicama snežnog vresa, samo što su još mekše i gušće.Ova četvorogodišnja lekovita biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečičino brašno.Prečica se koristi u narodnoj medicini, odnosno u prirodnom lečenju kože zasute ranama(homeopatija).Prečica je lekovita biljka koja sadrži radijum i lako se razlikuje od ostalih vrsta mahovine po dugačkim konopastim viticama i žutom cvetnom prahu svojih klipova.Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koji se nalaze na preko 600m nadmorske visine. U zapadnim zemljama Austriji i Nemačkoj prečica je pod zaštitom države te je stoga potrebno tražiti u spe…